- Schimmelnagels

Naar schatting heeft meer dan een kwart van de Nederlanders een schimmelinfectie aan de teennagels. Met name ouderen, mensen met diabetes mellitus (suikerziekte) of een lage weerstand, lopen een verhoogde kans op het krijgen van schimmelnagels (ook wel 'mycosenagels', in de volksmond 'kalknagels' genoemd). Schimmels gedijen het beste in een vochtig klimaat en zijn erg besmettelijk. Verkeerd groeiende of beschadigde teennagels van warme vochtige voeten zijn extra gevoelig voor schimmelinfecties.

Zo kunt u een schimmelnagel herkennen:
> de nagel verdikt of verhardt;
> de nagel wordt bobbelig;
> de nagel brokkelt af;
> de nagel verkleurt (van roze naar wit of geel naar donkergeel/oker);
> de nagel kan loslaten (geleidelijk aan of meteen);
> het gebied rondom de nagel kan pijn doen of jeuken.

Wat kunt u zelf doen?
Het oplopen van een schimmelinfectie aan de teennagels is in veel gevallen te voorkomen door het nemen van een aantal simpele maatregelen:
> Was de voeten zoveel mogelijk zonder zeep en droog ze zorgvuldig af, vooral tussen de tenen.
> Gebruik bij vuile voeten een pH-neutrale zeep.
> Draag goed ventilerende sokken van natuurlijk materiaal.
> Laat alle gezinsleden een eigen nagelknipper gebruiken.
> Draag goed passend schoeisel dat niet op de nagels drukt.
Draag geregeld open schoenen zodat er voldoende lucht bij de (mycose)nagels komt.
> Draag schoenen nooit langer dan één dag achter elkaar zodat het binnenleer tussendoor kan drogen. Zet de schoenen voor het drogen goed open.
> Pas schoenen in een winkel uitsluitend met eigen sokken of pantykousjes.
> Behandel alle schoenen, inclusief pantoffels en sportschoenen, minimaal één keer per maand met een fungicide poeder of spray. Sla daarbij de schoenen die tijdelijk niet gedragen worden, niet over! Dit is essentieel in de behandeling. Aangezien juist in het schoeisel inactieve schimmelsporen achterblijven. Die kunnen later transformeren in een nieuwe, actieve schimmel.
> Gebruik geen nagellak op een mycosenagel, want dat sluit de mycose af van de lucht. De mycosenagel heeft meer baat bij voldoende frisse lucht dan een mooi uiterlijk.
> Maak de doucheruimte goed schoon.
> Draag badslippers in openbare badruimtes, zwembaden, sportzalen en badkamers in hotels en vakantiewoningen.
> Zorg voor een goede weerstand door gezonde voeding en voldoende rust. Een lichaam in goede conditie loopt minder gauw een schimmelinfectie op.
> Als je mycosenagels hebt (gehad), dagelijks de schoenen voor het aantrekken voorzien van een 'pufje' antimycose voetenspray.

Behandeling door de pedicure
De pedicure freest verdikte nagels grondig af en adviseert je over voetverzorging en het gebruik van schimmeldodende middelen. Voor een acceptabele vorm van herstel zijn wel meerdere bezoeken nodig. Het uiteindelijke resultaat van de behandeling valt of staat met het consequent volhouden ervan.